Обсяг угод M&A (злиття та поглинання) у світі у II півріччі 2022 року суттєво скоротився

Обсяг угод M&A (злиття та поглинання) у світі у II півріччі 2022 року суттєво скоротився

Основними причинами зниження обсягу угод M&A стали: підвищення процентних ставок та зростання вартості фінансування угод на тлі економічної невизначеності

Обсяг угод зі злиттів і поглинань (M&A) у другому півріччі 2022 року суттєво знизився, підвищення відсоткових ставок та економічна невизначеність призвели до збільшення вартості фінансування та різкого завершення періоду надвисокої активності в цій сфері, інформує Financial Times.

У липні-грудні 2022 у світі було оголошено про угоди на загальну суму $1,4 трлн порівняно з $2,2 трлн у попередні шість місяців, що стало найзначнішою піврічною зміною від початку ведення розрахунків у 1980 році. Зокрема, помітно знизилася і кількість мегаугод (на суму щонайменше $10 млрд): у першому півріччі їх було 25, а в другому – лише 11.

Сумарний показник по угодах M&A за підсумками 2022 року впав на 38% порівняно з торішнім рівнем (до $3,56 трлн), що стало найсильнішим скороченням із 2001 року. Проте, за історичними мірками обсяг M&A залишився досить високим, зокрема перевершивши показники за 2016 і 2017 роки.

Керівник глобального відділу злиттів і поглинань Goldman Sachs Марк Соррелл описує 2022 рік як такий, що складається з двох різних половин, оскільки відсутність дешевого фінансування зупинила ринок M&A влітку. За його словами, фінансування звичайно залишилося, “але його вартість набагато вища, і воно доступне не для всіх емітентів”.

Шалена активність 2021 року призвела до зростання обсягів M&A до рекорду, зокрема через вкрай низькі процентні ставки. “2021 рік дійсно був винятковим роком, у вас не може бути рекордів щороку”, – заявив глобальний керівник відділу транзакцій юридичної фірми Skadden Стів Аркано.

Голова відділу злиттів і поглинань у регіоні EMEA Citigroup Елісон Гардінг-Джонс очікує, що 2023 року угоди M&A будуть “здебільшого зумовлені корпоративною діяльністю, оскільки компанії зі здоровим балансом прагнуть до розширення”.

“Я не думаю, що найгірше вже залишилося позаду”, тому підвищення активності у сфері злиттів і поглинань “не станеться ось так от відразу в січні”, вважає партнер юридичної фірми Simpson Thacher Ерік Сведенбург. Але він прогнозує, що “в якийсь момент протягом року все почне відновлюватися”.

Читайте також