Росія та Іран всупереч санкціям будують торговий маршрут за $20 млрд

Росія та Іран всупереч санкціям будують торговий маршрут за $20 млрд

Країни мають намір полегшити переміщення товарів водними та залізничними коліями

Іран та росія будують новий трансконтинентальний торговий маршрут, що простягся від східної околиці Європи до Індійського океану, завдовжки 3 тис. кілометрів.

Дві країни витрачають мільярди доларів на прискорення доставки вантажів річками та залізницями, пов'язаними Каспійським морем. Дані відстеження судів, зібрані Bloomberg, показують, що десятки російських та іранських судів, зокрема які підпадають під санкції, вже курсують цим маршрутом.

Росія та Іран, які перебувають під величезним тиском санкцій, розширюють співпрацю. Мета співробітництва полягає в тому, щоб убезпечити комерційні зв'язки від втручання Заходу та налагодити нові зв'язки з гігантськими та швидкозростаючими економіками Азії.

«Йдеться про створення стійких до санкцій ланцюжків поставок на всьому маршруті», — каже Марія Шагіна, експерт із санкцій та зовнішньої політики Росії в лондонському Міжнародному інституті стратегічних досліджень.

Торговий коридор, що виникає, дозволить росії та Ірану скоротити існуючі маршрути на тисячі кілометрів. На його північному кінці торгового коридору знаходиться Азовське море, яке межує з Кримським півостровом, південно-східним узбережжям України, включаючи порт Маріуполь, окупований росією, і гирло річки Дон.

Внутрішній торговельний коридор, який будують росія та Іран для полегшення переміщення товарів, дуже турбує США та їхніх союзників, оскільки вони прагнуть заблокувати перекидання іранських безпілотників та інших військових вантажів, які допомагають Кремлю у війні в Україні.

Читайте також