Тайванська Powerchip інвестує $5,3 млрд у будівництво заводу з виробництва мікросхем в Японії

Тайванська Powerchip інвестує $5,3 млрд у будівництво заводу з виробництва мікросхем в Японії

Тайванська Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. планує побудувати завод на північному сході Японії вартістю $5,3 млрд за фінансування інвестиційної групи SBI Holdings Inc. та японського уряду

За даними Powerchip, завод потребуватиме початкових інвестицій у розмірі 420 млрд єн, з яких Powerchip та SBI оплатять більше половини. Решта коштів надійде від інвесторів, банківських кредитів і державних субсидій.

Очікується, що завод, який буде побудований у префектурі Міягі, почне роботу з виробництва готових 40-нм і 55-нм напівпровідників, зосередиться на автомобільних чипах і контролерах живлення і буде запущений в експлуатацію 2027 року, повідомили компанії. Японія, де розташовані Toyota Motor Corp. і Honda Motor Co., є великим споживачем чипів, вироблених такими компаніями, як токійська Renesas Electronics Corp.

SBI заплатить близько 100 млрд єн початкових інвестицій і шукатиме ще 100 млрд єн через новий фонд, який планує створити, але не будуватиме завод без субсидій, додав він.

Адміністрація прем'єр-міністра Фуміо Кісіди виплачує мільярдні субсидії виробникам мікросхем, які переносять виробництво в Японію. Натхненний фінансовою підтримкою, головний конкурент Powerchip і лідер галузі Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. будує завод на півдні Японії, який має запрацювати наступного року.

Американський виробник пам'яті Micron Technology Inc. і вітчизняні гравці Kioxia Holdings Corp. і Rapidus Corp. також розширюють виробництво у третій за величиною економіці світу завдяки державній підтримці.

Японія, яка хоче повернути собі колишнє лідерство у виробництві мікросхем, отримує вигоду від змін у глобальних ланцюгах постачань, оскільки виробники прагнуть зменшити залежність від Тайваню і застрахуватися від зростання напруженості у відносинах між США і Китаєм. США також пропонують стимули для виробників мікросхем, які нарощують американські потужності, але прогрес є повільним.

За словами голови Powerchip Френка Хуана, Японія є «найкращим місцем» для інвестицій у напівпровідникову промисловість.

Читайте також