Угорщина інвестує €16 млрд до 2030 року, щоб знизити залежність від газу

Угорщина інвестує €16 млрд до 2030 року, щоб знизити залежність від газу

Держава має намір збільшити виробництво та зберігання електроенергії, а також знизити залежність від імпорту газу, що постачається в основному з росії

Про це повідомив міністр технологій та промисловості Угорщини Ласло Палкович.

За угодою, підписаною минулого року, до початку війни в Україні, Угорщина отримує 3,5 млрд кубометрів газу на рік через Болгарію та Сербію за довгостроковою угодою з росією та ще 1 млрд кубометрів трубопроводом з Австрії. Угода з "Газпромом" розрахована на 15 років.

У липні уряд націоналістичного прем'єр-міністра Віктора Орбана скасував багаторічне обмеження цін на комунальні послуги для домогосподарств із вищим споживанням, що, за словами Палковича, ймовірно, сприятиме зниженню роздрібного споживання газу.

Однак необхідні додаткові дії в рамках прагнення скоротити частку газу в кінцевому споживанні енергії в Угорщині до 26% до кінця цього десятиліття з 35% минулого року.

Ласло Палкович сказав, що до 2024 року встановлена потужність сонячної енергії досягне 8 ГВт, а до 2030 року додатковий попит з боку промислового сектора вимагатиме додаткових інвестицій у капітальний ремонт енергосистеми та потужностей зі зберігання енергії.

«Розвиток електромереж та акумулюючих потужностей поблизу сонячних електростанцій знаходиться не на тому рівні, на якому вони мають бути», — сказав міністр, додавши, що докладніші плани уряд намітить у жовтні.

Він також сказав, що запланований проект розширення може продовжити термін служби існуючих блоків на угорській АЕС «Пакш» на два десятиліття.

Читайте також