Єгипет планує залучити до $6 млрд від продажу держкомпаній

Єгипет планує залучити до $6 млрд від продажу держкомпаній

Цей крок має допомогти країні зміцнити економіку, яка постраждала від вторгнення росії в Україну

Програма може включати публічне розміщення акцій або пакетний продаж стратегічним інвесторам і підтримуватиметься суверенним фондом добробуту країни, сказала міністр планування країни Хала Ельсаїд в інтерв'ю в Нью-Йорку. Вона не уточнила, які компанії можна продати.

Єгипет хоче залучити більше прямих іноземних інвестицій, а також веде переговори про новий кредит із Міжнародним валютним фондом, після того, як постраждав від різкого зростання рахунків за імпорт продовольства та палива внаслідок війни в Україні. З березня спостерігався відтік коштів із місцевого боргового ринку на суму $22 млрд.

Північноафриканська країна обіцяє більш масштабну перебудову, внаслідок якої держава відіграватиме меншу роль в економіці відповідно до рекомендацій МВФ.

Фонд добробуту Абу-Дабі ADQ і підрозділ Державного інвестиційного фонду Саудівської Аравії вже вклали до Єгипту близько $3 млрд, скуповуючи частки, що належать уряду, у відомих компаніях у рамках угод, яким сприяв єгипетський суверенний фонд.

Очікується більше таких угод, включаючи, можливо, знаменний продаж часток у деяких фірмах, що належать єгипетській армії.

Читайте також