Золотовидобувач Newmont хоче купити австралійську Newcrest за $16,9 млрд

Золотовидобувач Newmont хоче купити австралійську Newcrest за $16,9 млрд

Угода може створити гіганта з видобутку золота

Найбільший виробник золота, американська Newmont Corp, заявила, що зробила пропозицію австралійському конкуренту Newcrest Mining зі створення глобального золотого гіганта.

Австралійська золотодобувна компанія заявила, що розглядає пропозицію щодо випуску всіх акцій.

Акції Newcrest зросли на 14,4% до 25,60 австралійських доларів ($17,77), найвищого рівня з травня 2022 року, але залишилися нижчими за передбачувану поточну ціну пропозиції в $27,16, що говорить про те, що інвестори не були впевнені, що угода відбудеться. Акції закрилися із підвищенням на 9,3% до 24,53 австралійських доларів.

Newmont, яка вже є найбільшим у світі виробником золота з ринкової капіталізації та вироблених унцій, заявила, що зробила «потужну ціннісну пропозицію».

Операції Newcrest включають першокласний актив Cadia в Австралії, присутність, що розширюється, в Північній Америці і Папуа-Новій Гвінеї, а також потенціал зростання видобутку міді.

Пропозиція Newmont передбачає 21-відсоткову премію до останньої вартості Newcrest на момент закриття, що істотно нижче за традиційну 30-відсоткову премію за поглинання, зазначає аналітик Джон Міллс з Morningstar, який оцінює Newcrest приблизно в 31 австралійський долар за акцію.

Акціонери Newcrest отримають 0,380 акцій Newmont за кожну акцію Newcrest, що дасть їм 30% акцій об'єднаного золотодобувача.

Якщо інвестори не підтримають угоду, рада директорів буде змушена підвищити вартість Newcrest, можливо, за рахунок виділення таких активів, як Havieron та Telfer в Австралії або Lihir у Папуа-Новій Гвінеї, сказав аналітик Barrenjoey Ден Морган.

Читайте також