Екс-гендиректор Укргазвидобування оцінює компанію у $10 млрд

Екс-гендиректор Укргазвидобування оцінює компанію у $10 млрд

Олександр Романюк не виключає, що за рахунок розвідки нетрадиційних покладів газу її вартість може зрости вдвічі

Компанія Укргазвидобування володіє газовими родовищами та ліцензіями НАК "Нафтогаз України". Колишній в.о. гендиректора компанії Олександр Романюк, звільнений на початку року у зв'язку зі зміною керівника Нафтогазу, вважає, що "Укргазвидобування" коштує до $10 млрд, але за рахунок розвідки нетрадиційних покладів газу її вартість може зрости вдвічі".

За словами Олександра Романюка, ще кілька років тому 25-відсоткову частку компанії мало не віддали у приватні руки за $4 млн.

Колишній голова Укргазвидобування розповів: "Це історія спільної діяльності (СД) Укргазвидобування з Карпатигаз. $4 млн – це сума, яку вніс приватний інвестор, який контролював українську юрособу "Карпатигаз". Це найбільша СД, яка де-факто взяла під контроль половину видобутку Укргазвидобування. І оскільки у приватників у Карпатигаз був 51%, фактично вони володіли чвертю видобутку УГВ. Хоча плани у них були більшими”.

У результаті цей договір удалося розірвати через Стокгольмський арбітраж.

Раніше заступник міністра енергетики Микола Колесник говорив, що за підсумками року видобуток газу в Україні через війну скоротиться до 18,5 млрд куб. м. До початку російської агресії добовий видобуток склав близько 55 млн куб. м, а влітку – 49,5 млн. куб. м.

Читайте також