Китай знизив інвестиції в Європу і більшу частину їх направив в індустрію електромобілів

Китай знизив інвестиції в Європу і більшу частину їх направив в індустрію електромобілів

Інвестиції китайських фірм в Європу минулого року впали до найнижчого рівня за більш ніж десятиліття, при цьому більша частина нових грошей пішла в електромобілі та суміжні галузі

Згідно з новим звітом Rhodium Group та Інституту китаєзнавства Меркатора в Німеччині, у 2023 році китайські компанії інвестували €6,8 млрд у 27 країн Європейського Союзу та Великобританію. Це був найнижчий показник із 2010 року. Майже 70% нових грошей пішло в області, пов'язані з електромобілями, як акумулятори.

Уповільнення відбувається на тлі розвитку китайського бізнесу в інших країнах світу, при цьому загальний обсяг вихідних інвестицій є найвищим із 2016 року. Це наголошує на все більш складних відносинах між Європою та Китаєм. Ситуація погіршуватиметься, оскільки ЄС готується запровадити мита на китайський експорт електромобілів, і цей крок може спонукати Пекін вжити заходів у відповідь.

Минулого року Угорщина отримала €3 млрд нових китайських інвестицій, 44% від загальної суми яких пішли до Європи. Найбільшими компонентами є завод із виробництва акумуляторів вартістю €8 млрд компанії Contemporary Amperex Technology Co. та катодний завод Zhejiang Huayou Cobalt Co., про який було оголошено у червні минулого року.

У звіті Rhodium також наголошується кілька нових проектів з виробництва акумуляторів, реалізованих китайськими інвесторами по всьому континенту, що дозволяє припустити, що увага до Угорщини та галузей, пов'язаних з електромобілями, продовжуватиметься.

Після запуску ці проекти дозволять китайським фірмам уникнути мит, виробляючи продукцію в Європі, а також знизити витрати, будучи ближчими до постачальників і клієнтів і скоротивши витрати на доставку.

Читайте також