Польська нафтова компанія Orlen продала активи Lotos як мінімум на $1,24 млрд нижче за вартість

Польська нафтова компанія Orlen продала активи Lotos як мінімум на $1,24 млрд нижче за вартість

Покупцями виступили Saudi Aramco, угорська MOL та ін

Польська Orlen продала активи дрібнішого конкурента Lotos як мінімум на $1,24 млрд нижче за їх оцінну вартість, повідомило у понеділок Верховне контрольне управління Польщі (NIK).

Щоб забезпечити поглинання, Orlen у 2022 році погодився продати деякі активи Lotos компаніям, включаючи Saudi Aramco та угорську MOL, щоб виконати антимонопольні ухвали Європейського Союзу та виконати умови для поглинання гданської фірми.

Купівля Orlen компанії Lotos була частиною плану тодішньої правлячої партії «Право і справедливість» (PiS) щодо посилення контролю над економікою та створення «національних чемпіонів».

"NIK... звертає увагу на аномально низьку ціну продажу активів Grupa Lotos - як мінімум на 5 млрд злотих нижче за оцінну вартість", - йдеться в повідомленні відомства.

У ньому також йдеться, що продаж Гданського нафтопереробного заводу Lotos компанії Saudi Aramco загрожує енергетичній безпеці Польщі.

Після зміни уряду в січні прокуратура розпочала два розслідування щодо Orlen: одне стосувалося передбачуваних зловживань, що призвели до збитків під час поглинання Lotos, а інше – за твердженнями про те, що компанія штучно знизила ціни на бензин перед виборами 2023 року, щоб допомогти PiS.

Читайте також