Відтік інвестицій з Китаю триває: іноземні інвестори за місяць вивели $12,4 млрд

Відтік інвестицій з Китаю триває: іноземні інвестори за місяць вивели $12,4 млрд

Закордонні інвестори за серпень 2023 року вивели з китайського ринку акцій майже 90 млрд юанів або $12,4 млрд, такі дані наводить Financial Times

Чистий відтік на біржах Шанхаю та Шеньчженя цього місяця став рекордним з моменту запуску в 2014 році програми, що дозволяє закордонним інвесторам торгувати в материковому Китаї.

Керуючі активами та аналітики, на яких посилається FT, пов'язують сплеск продажів із розчаруванням світових інвесторів, чиї надії цього року переключилися зі стимулювання економіки загалом на вужчу підтримку девелоперів.

"Інвесторів сильно хвилює ВВП Китаю і те, чи зможе взагалі влада вивести його на цільове зростання в 5%, - цитує видання слова керуючого партнера SPI Asset Management Стівена Іннеса. - Це безпосередньо пов'язано з ринком нерухомості, оскільки негативний ефект від ситуації на ньому щодо ВВП може становити 1 відсотковий пункт чи навіть більше".

Великий китайський забудовник China Evergrande Group раніше у серпні подав заяву про банкрутство в Нью-Йорку, що посилило побоювання інвесторів щодо ринку нерухомості КНР та наслідків проблем девелоперів для китайської економіки загалом. Нещодавно ми повідомляли, що акції китайського девелопера Evergrande обвалилися на 87% після 17-місячної паузи в торгах.

На настрої західних інвесторів також впливає напруженість у відносинах Пекіна та Вашингтона.

Варто також згадати, що Джо Байден вирішив обмежувати технологічні інвестиції США у Китай.

На цю тему читайте також наш матеріал: "Падіння інвестицій у Китай: чому іноземні компанії знижують свою залежність від азіатського гіганта?"

Читайте також